Mar 9, 2013

Да останем вечно млади - мисията е почти възможна



Не може поне веднъж да не сте се замисляли каква ли е тайната на вечната младост? Въпрос, който не само Мел Гибсън, но и учените, а и всички ние си задаваме доста често.Категоричен отговор обаче  все още няма, но учени от американски и европейски университети направиха поредната крачка в търсене на отговора, като изготвиха списък на храните, които подмладяват организма и удължават живота. Списъкът е съставен на базата на направените напоследък открития, свързани с биохимическите механизми на стареенето на клетките в човешкия организъм. Във всеки от включените в "менюто на дълголетието" продукти се съдържат  вещества, които подобряват сложните биологични процеси.                 
           

Сред тях са мощни антиоксиданти - черният шоколад, кафето и чаят. Те са богати на полифеноли, които възстановяват пораженията в клетки и да удължават живота им.


Списъкът включва още : ябълки, касис, боровинки, броколи, череши, домати, нар, портокали, червен лук. Специалистите твърдят, че макар другите продукти като месо, риба, мляко, тестените изделия, да дават на организма необходимите калории, мазнини и минерали, зеленчуците и най-вече  плодовете съдържат елементите, които удължават живота и зареждат организма с енергия.
                                                                         

След като вече писахме за храните, които ни помагат да останем по-млади и енергични, сега ще отдадем дължимото внимание и на удоволствията, които са не само приятни, но и полезни и за които  учените дори твърдят, че са част от формулата за дълголетие.  

Продължаваме нашия пост  с усмивка, защото оказва се, че смехът е много повече от източник на добро настроение.


Смехът
Смеейки се, кръвоносните ни съдове се разширяват, а кръвното ни налягане спада. Той има важно значение и  за нашия имунитет. Все пак всички сме чували за смехотерапията като  нетрадиционен, но доста успешен лечебен метод.

Любовта
Според американски учени тя удължава живота с три години. Хората, които често се целуват живеят по-дълго от останалите. По време на целувки в организма ни се изработват ендорфини - хормоните на щастието, а те ни помагат за това да гледаме позитивно на света.Сексът води и  до укрепване на сърцето. Освен това той има благоприятно въздействие срещу мигрената и артрита, тъй че ако ви боли глава, вместо да пиете лекарства, заменете ги със секс. И това не е всичко- увеличава количеството на колаген в кожата, така че- повече секс, по-малко бръчки.
 

Почивката
Ежедневието на модерния човек е изпълнено с много стрес, бързане и куп излишни притеснения.  Така че-  важно е да намираме време за почивка и мързелуване. Понякога  трябва просто да спрем и да презаредим батериите. Предлагам да стане с еднопосочен билет до о-в БАЛИ. Сигурна съм, че няма гласували  "против", няма дори "въздържали се " !


No comments:

Post a Comment